Tímár Péter - Egészséges erotika (1986)

Játsszunk egy kicsit! Mondok néhány szót vagy kifejezést, amiből ki kell találni, melyik filmre gondoltam! Ladagyár, kefir, szociológiai felmérés, asszonyok, tűzvédelem, ipari kamerák, augusztus 20, birkapörkölt, tombola, sztrájk. No, tudják már, mi a megfejtés? Ha nem, akkor segítek. Tímár Péter 1986-os, fekete-fehér bohózatáról, az Egészséges erotikáról van szó. Ez következik most!

Áll egy ládagyár (vagy ahogy mindenki emlegeti: LADAGYÁR) a semmi közepén. Faládákat készítenek itt a szorgalmas munkásnők, egymás után rengeteget, nap mint nap. A termék viszont még a szocialista tervgazdálkodás viszonyai között is eladhatatlan. Nincs mit tenni, kellene egy jó reklám. Az üzembe új tűzoltót helyeznek, aki összebeszél az igazgató elvtárssal, s együtt kisütik a korszakalkotó ötletet: rejtett kamerákat szereltetnek a női öltözőbe, s az irodából, egy kis tévé képernyőjén követik az eseményeket műszakkezdés előtt és fájront után. A potenciális vevőket aztán leültetik a televízió elé, s az erotikus látvány meg is hozza hamar a vásárlási kedvet.

 

ee_11.jpg

 

Az üzlet beindul, az udvaron felhalmozódott ládák egyre csak fogynak. Elérkezik augusztus 20-a, amit akkoriban az Alkotmány Ünnepének neveztek. A főnök az apropóra vállalati bulit készül rendezni, ehhez pedig a hölgyek kidekorálják az épületet. És akkor jaj, megtörténik a lelepleződés: tudomást szereznek a titkos kamerákról! Ez vérbosszút kíván! Az ünnepség alatt a felbőszült amazonok foglyul ejtik az igazgatót és a tűzoltót, magyarázatot, valamint kárpótlást követelnek az tisztességükön esett csorbáért.

A tárgyalás akadozik, a felek nehezen jutnak egyről a kettőre, az asszonyok ezért elhatározzák, hogy sztrájkba kezdenek. Aztán hogy, hogy nem elpattan egy szikra és "feltámad a vörös kakas", és mivel közel s távol minden fából van, a tűz villámgyorsan terjed. Az sem segít, hogy a kétségbeesett vezetők tűzoltó készülékeket ragadnak és megkezdik az oltást. A palackokban ugyanis nem a tűz eloltására alkalmas hab van, hanem kétes ügyletekből származó benzin, ami - ha úgy vesszük, szó szerint - olaj a tűzre. A történet végén a gyújtogatók elmenekülnek, a ládagyárból végül csak por és hamu marad.

 

ee_09.jpg

 

Az Egészséges erotika egy humoros csomagolásba bújtatott rendszerkritika. Mindezt remekül szemlélteti az eltúlzás eszköze, amely az 50-es, 60-as évek termelésről szóló dokumentumfilmjeinek stílusában tárul a néző szeme elé. Akkoriban ugyanis a képkockákon minden szép és jó volt, a valóságban azonban a gazdaság bukdácsolt és fiaskót fiaskóra halmozott. Szerepet kap az agyonbürokratizált adminisztráció bemutatása is, például azokban a jelenetekben, amikor szociológusok jönnek felmérést készíteni a dolgozók szexuális szokásairól. És ha már itt tartunk, természetesen az egészet áthatja a buja nemiség is, amely - mint ahogy már a K1 és K2 című filmek elemzésekor hosszabban kifejtettem - akkoriban a tiltott gyümölcs volt, mégis mindenkinek izgatta a fantáziáját.

A filmhez számos érdekesség fűződik. A forgatási helyszín Fót külterületén volt. Egyes jelenetekben a szalagot fordítva fűzték a felvevőgépbe, tehát a színészek hátrafelé lépkedtek és mozogtak (ez a "szaggatott" mozgás a némafilmek hangulatát idézi). A szereplők beszéde is kifejezetten "fura", tele van szlenggel, rövidítésekkel, befejezetlen mondatokkal, ezek később szállóigékké váltak. Tímár erről úgy nyilatkozott, hogy először rendesen megírta a forgatókönyvet, majd elkezdte a szavakat kihúzni belőle. A befejezéshez Bacsó Péter egyik anekdotája adta az alapot. Ikonikus továbbá az a mozdulat is, amikor az üzemvezető a képernyőre tapadva nézi az öltözői felvételeket és közben rázza a kefires poharát (nem nehéz kitalálni, mire akar utalni ez). A korabeli pártvezetés nagyon nem nézte jó szemmel ennek a filmnek a létrejöttét, kezdetben alig engedték játszani, akkor is inkább csak katonáknak a laktanyákban, a rendszerváltás után azonban kultuszfilm lett.

 

ee_10.jpg

 

A szereposztás kiváló, az üzem igazgatóját Rajhona Ádám alakítja, a huncut tűzvédelmist Koltai Róbert, a párttitkárt Mikó István, az ipari kamera egyik felszerelőjét Hollósi Frigyes, az üzemorvost Sótonyi József, az augusztus 20-ai ünnepségre meghívott előkelőségeket Haumann Péter és Hunyadkürti György, a munkásasszonyok szószólóját Németh Judit, a szeszélyes és lusta titkárnőt Kristóf Kata. Emellett számos díjat is bezsebelt, köztük 1986-ban a Magyar Játékfilmszemlén kettőt (rendezői díj, operatőri díj), 1987-ben pedig a Magyar Filmkritikusok Díját (legjobb rendező kategóriában).

 

 

Véleményem szerint ez az Egészséges erotika egy zseniális film, már tucatnyi alkalommal megnéztem. Ugyanakkor be kell vallanom, hogy nem szeretem Koltai Róbert színészi játékát, sem itt, sem más filmekben, emiatt mégsem tudok annyira felhőtlenül rajongani az alkotásért, valaki mást alkalmasabbnak találtam volna a szerepre.

 

Ajánlás: Mindenkinek ajánlom, aki úgy szeretne jól szórakozni, hogy közben a dolgok mögé nézve észreveszi a korabeli rendszer bírálatául szolgáló részleteket is.

 

Értékelés: ****