75 éves lett Presser Gábor

Valahol azt olvastam, hogy az ő munkássága nélkül értelmezhetetlen lenne a magyar könnyűzene. Ezzel szerintem mindannyian egyet tudunk érteni. :)

Presser Gábor szinte az anyatejjel szívta magába a zenét, négyévesen már zongorázott, zongoratanára pedig nem volt más, mint Antal Imre. Általános iskola után a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola növendéke lett, közben, némi fizetség fejében, a Kapás utcai tánciskolában szolgáltatta a muzsikát.

Érdekesség, hogy gyerekkori lakásuk (Dob utca 46/B, 1. emelet) fölött élt és alkotott a tragikus sorsú zeneszerző-zongorista, Seress Rezső (ugye a Szomorú vasárnapot nem kell bemutatni senkinek). Jóban voltak, Presser rendszeresen látogatta őt, kottákat, lemezeket kapott tőle.

1967-ben zeneszerzője és billentyűse lett az Omega együttesnek.

1971-ben megalapította a Locomotiv GT-t, közismertebb nevén az LGT-t.

1973-ban megszületett első musical-je, a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról, amelyet a Vígszínházban mutattak be. Számos egyéb zenés darab megírása is az ő nevéhez köthető, pl. A padlás (1988).

1978 óta a Vígszínház zenei vezetője.

Önálló szerzőként többek között nekik írt dalokat: Zalatnay Sarolta, Révész Sándor, Vikidál Gyula, Katona Klári, Kovács Kati, Oláh Ibolya, Ruzsa Magdi.

A repülés szerelmesei nagyon jól tudják, hogy a MALÉV reklámjának szignálját is ő írta, bár - saját bevallása szerint – többször elutasította a légitársaság megkeresését, csak sokadszori unszolásra vállalta be... és mekkora siker lett, te jó ég!

 

2003-ban Halász Judittal együtt megválasztották az UNICEF jószolgálati nagykövetének.

2004 és 2010 között a TV2-n futó Megasztár zsűrijének oszlopos tagja volt.

2008 nyarán az ő kezdeményezésére indult el a Magyar Dal Napja.

2020-ban jelent meg önéletrajzi könyve.

1977-ben Erkel Ferenc-díjat, 2003-ban Kossuth-díjat, 2004-ben Prima Primissima-díjat kapott, ám a lista azért ennél jóval hosszabb. 2023-tól Budapest díszpolgára.

Összefoglalóm a teljesség igénye nélkül készült, ennél az információ-kupacnál jóval többet lehetne még mesélni róla, hiszen hallatlanul gazdag életművet tudhat magáénak.

 

Egy szó mint száz: Isten éltesse sokáig!

presser-gabor-.jpg